Paaldansen, de do's & don'ts

Paaldansen is veel meer dan een leuke workout, je wordt mentaal ook flink uitgedaagd. De concentratie als je een choreografie uit je hoofd leert, het doorzettingsvermogen om je nog één keer op te trekken, jezelf van de bank slepen om ondanks wind en regen toch te gaan trainen, maar ook frustratie als iets niet lukt. Wat is jouw Pole-ethiek en hoe ga jij om met de pieken en dalen van jouw trainingen? Hier een paar do’s en don’ ts aan de hand van situaties die wij elke dag in de trainingen meemaken.

DO DON'T

Daag jezelf uit: doe eens in de zoveel tijd mee met een les die eigenlijk net buiten je comfort zone ligt. Dus kies een leveltje hoger dan normaal, schrijf je in voor een sexy pole les, of werk aan je flexibiliteit. Met het uitgebreide les aanbod van de Pole Dance Factory Amsterdam is er voor iedereen genoeg om te leren. Houd ook onze agenda goed in de gaten, er staan regelmatig waanzinnige workshops op het programma! 

Niet blokkeren: paaldansen heeft een heel sterk mentaal aspect. Hoe vaak denken we wel niet “ik ben niet sterk genoeg”, of “mijn heupen zullen nooit zo flexibel zijn”. Deze gedachten kunnen je blokkeren omdat je niet in jezelf gelooft, vaak resulterend in het vermijden van de betreffende techniek of trick. Een quote uit een gedicht van Erin Hanson: “what if I fall?” “oh but darling what if you fly?” beschrijft goed hoe je jezelf kan verbazen. Misschien lukt het niet in 1 keer, misschien moet je er heel hard voor werken maar het moment van succes voelt dan des te beter.

Vertrouw jezelf: Je bent tot meer in staat dan je zelf denkt, paaldansen is meer dan alleen brute kracht, dus als je op je techniek let hoef je niet eens loeisterk te zijn. En ook heel belangrijk: vertrouw op je buddy! Als je samen traint kan je elkaar goed helpen met zware, moeilijke en enge tricks. 

Geen angst: let op! Dit betekent niet: Wees onbevreesd! Bepaalde angst is functioneel en voorkomt dat je uit de paal valt of een blessure oploopt. Maar laat angst je niet compleet verlammen! Sommige moves zijn best eng, maar als je ze eenmaal kan voel je je onoverwinnelijk! Dus leg een crashmat neer, of vraag je buddy of instructeur om je te spotten.

Heb geduld: jezelf een uitdaging of doel geven is goed voor je fysieke ontwikkeling, maar onthoudt: je bent geen machine. Ontwikkeling van spierkracht, techniek en controle kost tijd en het één ontwikkelt niet zo snel als het ander. Gun jezelf de tijd en vergelijk je ontwikkeling niet met iemand anders want iedereen leert op z’n eigen tempo.

Geen frustratie: houd er rekening mee dat je ontwikkeling niet in een rechte lijn omhoog gaat. Je zult geregeld te maken krijgen met periodes waarin je niet vooruit lijkt te gaan, of zelfs tricks die eerst wel lukten, nu niet mee gaan. Bedenk dan dat zo’n periode wordt vaak afgewisseld met een periode waarin het juist heel lekker gaat, je super veel leert, en je technieken echt onder de knie krijgt.

Sparkle: wees niet bang om op te vallen, trek een glittertopje aan en gooi je haar los, maak je look af met funky beenwarmers, een tof printje en een zweetbandje. Enjoy and have fun!

Onzekerheid is zonde van je tijd: vooral onder de beginnende paaldansers onder ons speelt onzekerheid een rol, bedenk je dat iedereen ooit begon waar jij nu staat en met training word je vanzelf beter, sterker en leniger.